En 2018 el nostre ajuntament va iniciar les obres de remodelació a l’Auditori Germanies després d’haver adquirit la casa situada entre el carrer Migdia i Ceramista Rafael Mora Ribes. Una vegada van començar les obres d’excavació, es van trobar restes arqueològiques de possible caràcter patrimonial. Després de paralitzar les obres inicials, es van fer els treballs arqueològics, i una vegada finalitzats, es van dur a terme les millores i actuacions relacionades amb la seguretat de l’auditori, dotant-li més accessibilitat, tant a l’escenari principal com a la resta d’instal·lacions.
El projecte inicial també contemplava la creació d’una sala multiús que actualment s’ha reconvertit en una zona diàfana després d’haver descobert les restes de part d’una instal·lació fabril dedicada a la producció ceràmica l’activitat de la qual es data entre l’últim decenni del segle XIX i el primer terç del segle XX. Es tracta dels primers elements arqueològics que es localitzen en un espai municipal, per la qual cosa el consistori ha valorat la importància de preservar-los. Per a això, s’ha habilitat un recinte perquè tots els interessats i interessades en el nostre patrimoni puguen accedir a ell i conéixer una mica més de prop el funcionament d’aquesta mena de forns. A més, pròximament es col·locaran panells explicatius per a afegir valor cultural i turístic a aquests recursos.
Els principals elements identificats són la cambra de combustió d’un primer gran forn destinat al bizcochado (Forn 1), mancat de graella, un forn de cronologia posterior i de menor grandària (Forn 2), ben conservat en la seua graella però afectat per l’excavació d’una rasa de desguàs recent, i una extensa àrea de treball i apilament de llenya perfectament conservada. No solament s’han trobat aquestes dues peces principals, sinó també tasses, plats, xiulets, tests, bols, gerres, gibrells i la tradicional escuraeta manisera, entre altres elements.
Després de la intervenció arqueològica desenvolupada en el solar del carrer Migdia 9 de la nostra localitat, tots els elements exhumats s’han descrit, documentat i catalogat, la qual cosa permet elaborar la seua seqüència temporal i formular una proposta de la seua evolució històrica.
Segons paraules del nostre regidor de Cultura i Patrimoni Històric del nostre ajuntament, Xavier Morant, “el nostre patrimoni és la nostra història i una vegada més, s’ha deixat palesa que la riquesa ceràmica de Manises també està en tot el nostre subsol”, al mateix temps que afegeix: “protegir i preservar el nostre patrimoni històric és essencial per a poder conéixer realment els orígens de Manises”.