Festivitats

Festes Patronals Santes Justa i Rufina

La asociación La clavaria Santes Justa i Rufina de Manises es una entidad sin ánimo de lucro encargada de la organización de las fiestas patronales de la ciudad de Manises. 

De entre todos los actos organizados por la clavaría cabe destacar la centenaria Cabalgata de la Cerámica.

La cabalgata, junto a la Festa de la Cerámica son fiestas declaradas de interés turístico de la Comunidad Valenciana, y todos los años logra congregar a decenas de miles de personas en el recorrido que realiza por las calles de Manises entregando miles de piezas de cerámica elaborada en Manises a todos los asistentes.

Se celebra la vesprada del 18 de juliol i és una festa, amb més de 100 anys d’història, per la qual els manisers/es sentim un afecte molt especial, ja que serveix per a mostrar als milers de visitants que s’acosten a Manises la importància i repercussió que va tindre i continua tenint en el nostre municipi la ceràmica.

La clavaria, dins de l’organització de les festes patronals de Manises del mes de juliol, inclou actes de tota mena: culturals, religiosos, gastronòmics, esportius, musicals i infantils. Cada any entreguem el premi Àmfora d’Or a persones o entitats per la seua contrastada trajectòria en diferents àrees. També organitzem concerts i orquestres musicals, a més d’actes infantils i actes gastronòmics com la paella gegant o “la botifarrà”.

Aquests estan oberts a tota la ciutadania, sense cap cost per a ells. Per a finalitzar la setmana de festes, la clavaria organitza la missa i processó en honor a les Santes Patrones de la nostra ciutat, Santes Justa i Rufina, nomenades patrones de Manises pel seu ofici com a terrisseres.

La ceràmica de Manises és el fil conductor de tots els actes organitzats per la clavaria durant l’any i, principalment, durant la setmana de festes patronals. Tots els nostres actes tenen, d’una forma directa o indirecta, la ceràmica de la nostra localitat com a referent o com a nota diferenciadora. Per això, cada any encarreguem als artesans ceramistes l’elaboració de peces úniques, com la famosa “escuraeta” o “els platerets de les Santes”, que són entregades en els diversos actes realitzats.

Visca les Santes!!