Cavalcada de
la Ceràmica

Cavalcada Ceràmica

Si hi ha dos actes en les Festes Patronals de Manises que no et pots perdre són, sens dubte, la Festa i la Cavalcada de la Ceràmica de Manises.

Estan declarats Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana, i el seu objectiu és continuar posant en valor la seua ceràmica i les tradicions més vinculades a la cultura i la història de Manises.

La Cavalcada de la Ceràmica se celebra el 18 de juliol, vespra de la festa major en honor de les santes Justa i Rufina. I és única al món i digna de veure.

Es tracta d’una desfilada de carrosses, des de les quals els membres de la Clavaria de les Santes Justa i Rufina obsequien els veïnat i els visitants amb milers de peces de ceràmica.

La primera constància apareix en 1900 en el diari Las Provincias i ja es referia a l’esdeveniment com “una lluïda cavalcada en la qual figuraran artístics i capritxosos carros amb al·legories de la indústria ceràmica.”

En aquell temps l’organitzaven els fabricants de ceràmica. Cada empresa s’encarregava d’una plataforma que era decorada pels mateixos treballadors i que, tirada per cavalls, participava en una desfilada molt similar al de la Batalla de les Flors, però que a la nostra ciutat es convertiria en ceràmica.

Les carrosses s’omplien de menudet per a regalar: eren peces de miniatura, rèpliques d’originals, que els fabricants sempre tenien a mà per a regalar als compradors.

Quan les comandes baixaven, els treballadors dedicaven part de la seua jornada a elaborar aquestes miniatures amb vista a tindre sempre peces de sobres.

També era molt comú repartir peces d’escuradeta: reproduccions a escala reduïda de parament de cuina d’ús domèstic, com ara platerets, tasses, pitxers, fonts, teteres, etc.

Amb el pas dels anys, la Cavalcada de la Ceràmica ha anat evolucionant. S’han canviat els cavalls per camions i tractors i les carrosses s’han modificat per adaptar-se a les noves mesures de seguretat.

També ha canviat el tipus de peces i, hui dia, es regala als participants no solament l’escuradeta, també un altre tipus de peces més grans. Algunes d’aquestes peces, com els plats de les Santes, tenen tanta popularitat que s’han convertit en articles de col·lecció.

Actualment es lliuren milers de peces elaborades per empreses i artesans locals que les elaboren a propòsit per a aquesta festa tan única com impossible d’oblidar.

 

Horari y recorregut