Cerasmus
+ project

“CERASMUS +” és un projecte conjunt d’educació i formació professional per a la creació de xarxes, patrimoni i innovació, (2017-19). Aquest projecte, cofinançat per la Comissió Europea, va néixer amb l’objectiu de protegir el patrimoni ceràmic tradicional europeu i modernitzar el sector ceràmic. 

Manises, al costat de les ciutats de: Forssa (Finlàndia), Letovice (República Txeca), Boleslaviec (Polònia), Kecskemét (Hongria) i les ciutats italianes de Grotaglie, Taranto, Manduria i Martina Franca el van desenvolupar satisfactòriament.

Objectius projecte

El projecte Cerasmus + es va centrar en 3 objectius principals: 

  1. Crear una xarxa europea de parts interessades de la ceràmica (proveïdors de Formació Professional, empreses artesanals, autoritats públiques, institucions culturals, centres d’investigació) per a analitzar les necessitats del sector de competències amb referència a la millora de la “cadena de valor”, la valoració de l’entorn urbà i la posada en marxa d’empreses.
  2. Combinar la tradició de la ceràmica amb tècniques innovadores de disseny i producció.
  3. Revisar i innovar la formació professional en el sector ceràmic mitjançant models d’aprenentatge basats en el treball per a enfortir el valor del sector a nivell cultural, social i econòmic.

Accions efectuades:

  1. Anàlisi de camp per a explorar les necessitats de competències per a assegurar el desenvolupament del sector mitjançant el treball en xarxa, la protecció del patrimoni immaterial i la innovació. L’anàlisi de camp es va fer amb la realització d’entrevistes i qüestionaris amb actors clau de la ceràmica.
  2. Disseny i implementació d’un entorn virtual en línia dirigit a actors clau i stakeholders de la ceràmica per a discutir els temes principals que van sorgir de l’etapa d’avaluació i per a obrir un fòrum permanent que puga assegurar una cooperació més estreta.
  3. Planificació i posada a prova de plans d’estudi específics per a la formació professional inicial i contínua, enfocats a l’aprenentatge basat en el treball, orientats a l’adquisició de competències transversals i professionals per a la millora de la “cadena de valor” sectorial.