Torn del Torn

Torn del Torn

A Manises se celebra la Trobada Internacional de Ceràmica “El Torn del Torn”. 

Un esdeveniment de repercussió internacional que pretén consolidar i donar continuïtat i projecció a aquesta tècnica, la primera edició del qual es va celebrar l’any 2015; la segona edició, en 2016; i la tercera, en 2019.

Els objectius que es busquen en aquestes jornades són:

 • Donar a conéixer les possibilitats artístiques del torn als professionals de la ceràmica i d’altres disciplines i a tots els visitants que s’acosten a la nostra localitat aquests dies.

 • Assistir a un esdeveniment on confluïsquen arts multidisciplinaris.

 • Facilitar la trobada i el diàleg entre artistes de diferents països.

 • Fomentar i divulgar la ceràmica tradicional i contemporània.

 • Utilitzar la ceràmica com a mitjà d’expressió artística i element de disseny per a l’ambientació de grans espais.

 • Reforçar la imatge de Manises com a ciutat que aposta per la ceràmica.

 • Vincular el nom de “Ceràmica de Manises” a la ceràmica de nivell i prestigi més alt.

 • Revifar els sectors empresarial i artesanal.

 • Proporcionar una nova trobada de la ciutat de Manises amb la ceràmica, conscienciar el ciutadà de la importància dels seus senyals d’identitat, i el visitant de la vinculació de Manises amb la ceràmica durant més de 700 anys.

Aquest esdeveniment aconsegueix vincular tots els agents professionals i institucionals com són l’Ajuntament de Manises, EA+SC Manises, el Museu de Ceràmica de Manises, les regidories de Turisme i de Promoció de la Ceràmica de Manises, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, AVEC-GREMI i ANPEC en aquest mateix fi comú.

Les jornades engloben dos tipus d’activitats:

En l’últim “Torn del Torn” que es va celebrar en 2019, hi havia unes activitats per als participants de les jornades i unes altres per al públic general: classes magistrals, workshops i col·loquis.

Actes gratuïts i oberts al públic en general:

 • Exposició de les obres dels ceramistes convidats de les III Jornades Internacionals de Ceràmica “El Torn del Torn”.
 • Realització i cocció de peces en un forn drac a càrrec dels ceramistes Jaime Romero i Pepe Royo. En aquest taller s’observarà la construcció d’un forn Anagama estil kilntrain, que se situarà al pati de la Ceràmica Valenciana de Vicente Gimeno a Manises, i es mostrarà tot el procés. A més, es decoraran peces amb la cocció de llenya i s’obtindran els típics esmalts de cendres.
 • Concert de música. Obra musical interpretada amb peces ceràmiques a càrrec d’Eva, Inma Juan i Ximo de Paterna.
 • Actuació de Carlos Llavata.
 • Visita nocturna guiada a la Ceràmica Valenciana de José Gimeno, guiada per M.ª José i Vicente Gimeno, propietaris del taller.

Visita al MCM, que coincideix amb el concert d’instruments ceràmics i una mostra de documentals de temàtica ceràmica.

Paral·lelament també naix la “Tornocatòria”, convocatòria d’artesans i artistes al voltant del torn, que perpetua la tradició i, també, renova els processos i els resultats. Perquè la ceràmica té molta vida al davant.

Aquest és l’objectiu d’aquest projecte que sorgeix en el taller d’Ana Illueca i de la mà d’ANPEC (Associació Nacional de Professionals de Ceràmica) i que vol sumar terrissaires mestres, ceramistes, dissenyadors i artistes que tenen l’habilitat comuna d’utilitzar el torn com a ferramenta d’expressió. “Tornocatòria” és la manera d’acostar la ceràmica a la societat, posar en valor aquesta disciplina i visibilitzar el talent d’aquesta terra.