Manises presenta la seua candidatura a Ciutat Creativa de la UNESCO

PRESENTACIÓ CANDIDATURA CIUTAT CREATIVA UNESCO

L’Ajuntament de Manises ha presentat hui a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco el dossier de la candidatura a Ciutat Creativa amb tots els documents i els avals necessaris per a fer-la efectiva.

Després de més d’un any de treball i esforç, s’ha aconseguit tirar avant aquesta iniciativa per a tractar de fer de Manises Ciutat Creativa de la UNESCO en la modalitat d’Artesania i Arts Populars. Un procés llarg, costós i que no hauria sigut possible sense la implicació tant de nombrosos departaments municipals com d’una gran quantitat d’agents socials que han estat donant suport a la candidatura.

Aquest reconeixement internacional posicionaria la ciutat en el mapa per la creativitat, sempre vinculada al sector ceràmic.

Tirar avant aquest projecte ha sigut un esforç titànic que, a més, ha coincidit amb les dificultats causades per la pandèmia de la COVID-19.

Com és ben sabut, parlar de Manises és parlar de ceràmica i d’una tradició ceramista ininterrompuda durant més de 700 anys. A més, històricament tenim constància escrita de la presència d’obradors després de la conquista de Jaume I en el Llibre del Repartiment.

El sector ceràmic

D’altra banda, és una de les poques poblacions, si no és l’única, que disposa de tots els elements necessaris per a la creació ceràmica: des de les matèries primeres, com pastes i colors, o els forns, fins a la configuració i l’elaboració de les peces amb diferents tècniques ceràmiques.

A la localitat manisera conviuen, es conserven i es continuen treballant diverses tècniques mil·lenàries com la tècnica del reflex daurat amb la integració del disseny a les noves creacions plàstiques.

L’ensenyament

A més, l’ensenyament de la ceràmica a Manises cobreix tots els nivells i àmbits: la formació reglada, amb cicles especialitzats en l’IES Ausiàs March i el grau que es pot cursar a l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica; i la formació no reglada, que s’imparteix en els tallers de temps lliure de l’Ajuntament, en les associacions ceràmiques, en les agrupacions de mestresses de casa i en els mateixos tallers d’artesania.

Tots aquests elements i moltes més raons fan la nostra ciutat més que mereixedora d’aquesta candidatura que hui es presenta després de mesos de treball constant.

A Espanya no hi ha una altra ciutat en aquesta categoria d’Artesania i Arts Populars, i Manises presenta una molt bona candidatura que compleix perfectament tots els requisits que exigeix una institució com la UNESCO.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *