Manises presenta la seua candidatura a Ciutat Creativa de la UNESCO

PRESENTACIÓ CANDIDATURA CIUTAT CREATIVA UNESCO

L’Ajuntament de Manises ha presentat hui a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la Unesco el dossier de la candidatura a Ciutat Creativa amb tots els documents i els avals necessaris per a fer-la efectiva.

Després de més d’un any de treball i esforç, s’ha aconseguit tirar avant aquesta iniciativa per a tractar de fer de Manises Ciutat Creativa de la UNESCO en la modalitat d’Artesania i Arts Populars. Un procés llarg, costós i que no hauria sigut possible sense la implicació tant de nombrosos departaments municipals com d’una gran quantitat d’agents socials que han estat donant suport a la candidatura.

Aquest reconeixement internacional posicionaria la ciutat en el mapa per la creativitat, sempre vinculada al sector ceràmic.

Tirar avant aquest projecte ha sigut un esforç titànic que, a més, ha coincidit amb les dificultats causades per la pandèmia de la COVID-19.

Com és ben sabut, parlar de Manises és parlar de ceràmica i d’una tradició ceramista ininterrompuda durant més de 700 anys. A més, històricament tenim constància escrita de la presència d’obradors després de la conquista de Jaume I en el Llibre del Repartiment.

El sector ceràmic

D’altra banda, és una de les poques poblacions, si no és l’única, que disposa de tots els elements necessaris per a la creació ceràmica: des de les matèries primeres, com pastes i colors, o els forns, fins a la configuració i l’elaboració de les peces amb diferents tècniques ceràmiques.

A la localitat manisera conviuen, es conserven i es continuen treballant diverses tècniques mil·lenàries com la tècnica del reflex daurat amb la integració del disseny a les noves creacions plàstiques.

L’ensenyament

A més, l’ensenyament de la ceràmica a Manises cobreix tots els nivells i àmbits: la formació reglada, amb cicles especialitzats en l’IES Ausiàs March i el grau que es pot cursar a l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica; i la formació no reglada, que s’imparteix en els tallers de temps lliure de l’Ajuntament, en les associacions ceràmiques, en les agrupacions de mestresses de casa i en els mateixos tallers d’artesania.

Tots aquests elements i moltes més raons fan la nostra ciutat més que mereixedora d’aquesta candidatura que hui es presenta després de mesos de treball constant.

A Espanya no hi ha una altra ciutat en aquesta categoria d’Artesania i Arts Populars, i Manises presenta una molt bona candidatura que compleix perfectament tots els requisits que exigeix una institució com la UNESCO.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.