Manises porta la seua ceràmica a la ciutat portuguesa de Barcelos

Aquest dissabte 21 de gener es va inaugurar l’exposició ‘Plats de Manises’ en el Museu Olaria de la ciutat lusitana de Barcelos. Una mostra que estarà exposada durant dos mesos, fins al 21 de març. Aquesta acció obri al costat de la nostra presència en IFEMA, l’agenda d’actes del 2023 com a Ciutat Creativa de la UNESCO.

A la inauguració va acudir el nostre alcalde, Jesús Borràs i Sanchis, el regidor de Turisme, Àngel Mora i el regidor de Promoció de la Ceràmica, Xavier Morant. Per part de Barcelos, han acudit: l’alcalde Mário Constantino, la directora del Museu Olaria, Claudia Milhazes, al costat d’altres membres de la corporació de Barcelos. L’alcalde de Barcelos ha recalcat que: “Igual que Barcelos, Manises forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. De manera que la similitud entre tots dos territoris no es limita únicament a la distinció i reconeixement internacional de la UNESCO, sinó que s’estenga al fet que es troben en la mateixa modalitat de la Ciutat Creativa – Artesania i Art Popular – i, en aquest camp, compartim una tradició productiva centenària, que és l’art de fer ceràmica”.

A causa d’aquesta connexió tan estreta, es donava la circumstància perfecta perquè ‘Plats de Manises’ viatjarà fins a Portugal. Una ocasió idònia perquè la història de la nostra localitat traspassi davanteres, així ho indica el nostre alacalde, Jesús Borrás, “pertànyer a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO ens permet establir vincles amb altres ciutats i, com en el cas d’aquesta exposició, posar el nom de Manises en el mapa en l’àmbit mundial”.

A través d’aquesta mostra de plats típics de Manises es dona a conéixer la relació entre la cuina local i el nostre senyal d’identitat de Manises: la ceràmica. A més de mostrar diferents tècniques ceràmiques traslladades a aquestes peces.
En l’exposició, els plats estan disposats en una taula, donant-los així la ubicació i el context real. Cadascun d’ells va acompanyat del nom i cognoms de l’artesà/al fet que l’ha elaborat, ressaltant així a molts dels quals han perpetuat i continuat amb la tradició centenària de la localitat: Aliar-te Ceràmica, Arturo Mora, Ceràmiques Chenoll, Ceràmiques Palanca, Plat i Bol, Pepe Royo, Domanises, Drac Ceràmic, Gresnaler, la Botiga de Gema, José Gimeno, Rafael Mora i Art TVS.

Aquesta relació tan pròxima es fa patent en el llibre ‘Plats de Manises’. Diferents exemplars del llibre acompanyen l’exposició perquè tots aquells que la visiten es puguen informar del maridatge entre dos elements fonamentals de la ciutat: la gastronomia i la ceràmica.

Les persones que visiten l’exposició i compartisquen la seua experiència en Instagram publicant un story o una foto/vídeo en el seu perfil etiquetant al compte d’Instagram de l’Ajuntament de Barcelos i de Manises City of Ceramics, entraran en el sorteig d’un pack de bols. El sorteig es posarà en marxa el 24 de febrer i finalitzarà el 21 de març, entre tots els participants se sortejaran 3 packs de bols de Manises que seran enviats a 3 guanyadors diferents.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.