Manises, declarada Ciutat Creativa de la UNESCO en la modalitat d’artesania i arts populars

Manises ha sigut una de les 49 ciutats declarades Ciutats Creatives de la UNESCO en aquest 2021 després de l’anunci per part de la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, en reconeixement al seu compromís de posar la cultura i la creativitat al cor del desenvolupament i de compartir coneixement i bones pràctiques. D’aquesta manera, Manises ingressa en la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, concretament en la modalitat d’artesania i arts populars, i es converteix així en la primera i única ciutat de l’Estat que ha aconseguit aquesta distinció fins ara en aquesta categoria.

Després de saber la notícia, l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis, va assenyalar que aquest reconeixement internacional per part d’un organisme de la categoria de la UNESCO, “suposa un impuls importantíssim en l’aposta de Manises pel sector ceràmic i per a fer de la ciutat un referent mundial en aquest àmbit, capaç de generar oportunitats i dinamitzar econòmica, social i culturalment aquest motor de desenvolupament”.

Per a l’alcalde, el fet de ser la primera i l’única ciutat de l’Estat a rebre aquest reconeixement en aquesta categoria significa “reafirmar el posicionament” de la ceràmica dins del panorama internacional i “obrir” la porta a noves possibilitats en conjunt amb altres ciutats creatives.

«Acceptem aquest repte amb molta il·lusió i amb el compromís de tots els regidors que formen l’actual consistori perquè Manises estiga al nivell que per la seua història, tradició i cultura mereix estar», ha afegit Borràs.

S’ha treballat molt dur amb la finalitat d’aconseguir objectius ambiciosos en aquesta candidatura des de les regidories de Turisme i Promoció de la Ceràmica de l’Ajuntament de Manises juntament amb la Universitat Politècnica de València, concretament de la mà de la catedràtica, Mª José Viñals, que ja va estar al capdavant de la reeixida candidatura de la localitat valenciana de Llíria.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, creada el 2004, va nàixer amb l’objectiu de fomentar la cooperació internacional entre ciutats de tot el món per a fer de la creativitat un motor de desenvolupament urbà sostenible, integració social i vida cultural, i reconéixer la creativitat dels seus membres en set àmbits: artesania i arts populars, arts digitals, cinema, gastronomia, literatura i música. La Xarxa compta des de hui amb 295 ciutats en 90 països.

Fins ara, Espanya comptava amb nou ciutats creatives: Sevilla (Música, 2006), Bilbao (Disseny, 2014), Granada (Literatura, 2014), Burgos (Gastronomia, 2015), Dénia (Gastronomia, 2015), Barcelona (Literatura, 2015) ), Terrassa (Cinema, 2017), Llíria (Música, 2019) i Valladolid (Cinema, 2019). L’organisme internacional ha anunciat en la seua pàgina web la designació de les 49 noves ciutats creatives en els cinc continents. Des d’Espanya, amb Manises, es presentava la ciutat de Las Palmas de Gran Canaria en la modalitat de música, ciutat que no ha sigut seleccionada en aquesta ocasió, però a la qual desitgem molta sort per a la pròxima edició.

Des d’ací volem aprofitar l’ocasió per a agrair a totes les institucions, administracions, al sector ceràmic, a les associacions i a tota la ciutadania que ha secundat aquesta potent candidatura amb entusiasme i decisió.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.