Manises aprova el pla estratègic com a Ciutat Creativa de la UNESCO

El ple ordinari de l’Ajuntament de Manises del mes de maig ha aprovat per unanimitat el pla estratègic i d’acció (2022-2025) de Manises com a Ciutat Creativa de la UNESCO, un document que pretén traçar un itinerari d’accions a desenvolupar en favor de la nostra localitat i la seua ceràmica.

En 2021, vam ser nomenats Ciutat Creativa de la UNESCO en la categoria de “Artesania i Arts Populars”, passant a formar part d’una rellevant xarxa internacional que reuneix a totes les ciutats ja designades i sent l’única ciutat en tot l’estat espanyol dins d’aquesta categoria.

Aquest nomenament comportava la realització d’un Pla Estratègic i d’Acció per als següents quatre anys a partir de la seua designació. El Pla Estratègic i d’Acció UNESCO és un document tècnic que traça un itinerari de desenvolupament per a la nostra localitat com a Ciutat de l’Artesania i Arts Populars de la UNESCO. Aquest document està guiat per sis objectius estratègics, secundats per accions i activitats, mesurables mitjançant indicadors.
S’ha realitzat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica
de València, entitat amb la qual el municipi ha treballat conjuntament des que es va preparar per a presentar la candidatura de Manises a la UNESCO.

El Pla Estratègic i d’Acció de Manises té com a objectiu general establir les línies estratègiques bàsiques per a alinear-se amb les metes fonamentals establides per la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Unes metes que apunten a fomentar la creativitat de la ciutat com a factor estratègic del desenvolupament urbà sostenible.

D’aquesta manera, el nostre Ajuntament aborda el present document per a desenvolupar els elements fonamentals del Pla, emmarcat en l’Agenda 2030 de Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.

Accions i actuacions aprovades dins del Pla Estratègic i d’Acció UNESCO

Les mesures que es recullen dins del Pla Estratègic per a ser desenvolupades fins al 2025 són sis, tres amb caràcter més local i tres amb abast internacional.

Posada en marxa d’Instruments Legals per a la Protecció i Gestió dels barris ceràmics

Aquesta actuació estratègica pretén harmonitzar el marc jurídic autonòmic de protecció del patrimoni amb les normes de l’urbanisme local de Manises. D’aquesta manera, es promourà la renovació urbana basada en el paisatge ceràmic.

Desenvolupament d’experiències turístiques creatives gastro-ceràmiques

Acció que té com a objectiu oferir noves activitats turístiques en les quals la creativitat ceràmica i la gastronomia es combinen donant lloc a experiències úniques on convergeixen dos camps de la creativitat. D’aquesta manera, els prestataris de serveis turístics de la restauració i els artesans treballaran conjuntament en la creació de productes singulars que podran posicionar bé a Manises en el marc del turisme experiencial i creatiu, així com ser un impuls a l’emprenedoria turística.

Creació d’una Plataforma comercial oficial en línia de venda de cerámica

Amb aquesta acció estratègica es vol facilitar la venda i distribució de productes ceràmics de qualitat de Manises per tot el món i garantir així el suport als artesans i artistes i les associacions locals per al seu creixement professional, així com una major resiliència del sector sota qualsevol circumstància.

Posada en marxa d’un Programa municipal ceràmic solidari i de cooperació internacional

Aquesta acció estratègica intenta promoure la integració social de col·lectius vulnerables (incloses persones d’altres nacionalitats i refugiats), a partir de la impartició de cursos de formació en l’àmbit de la ceràmica.

Internacionalització del Campament d’Arqueologia Ceràmica per a joves

Consisteix a elevar el tradicional Campament Arqueològic per a Joves Locals que es du a terme regularment cada any al barri ceràmic d’Obradors, a la categoria d’internacional. Per a això, i en llaures a crear sòlids vincles amb la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, es planteja convidar a joves d’altres ciutats creatives a participar en aquesta activitat arqueològica i cultural.

Internacionalització del Festival de la Ceràmica de Manises

Aquest moviment estratègic consisteix a ampliar l’abast de l’actual celebració local del Festival de la Ceràmica que es duu a terme regularment cada any, i elevar-lo a la categoria internacional. Per a això, i en llaures a crear sòlids vincles amb la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, es pretén convidar a altres ciutats creatives a participar en aquest festival.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.