La ceràmica adquireix un matís especial en els actes més importants de la ciutat. Les festes patronals en honor de les santes Justa i Rufina, patrones dels ceramistes, se celebren al juliol.
El cap de setmana anterior al 19 de juliol, la ciutat de Manises mostra a tots els seus visitants el procés d’elaboració de l’artesania ceràmica.
Els artesans abandonen els seus tallers durant aquests dies i ixen al carrer per mostrar-nos el seu art. En la Festa de la Ceràmica es poden contemplar tota classe de tècniques i procediments, que converteixen l’argila en un objecte d’artesania.
Totes les persones que assisteixen a la Festa poden posar en pràctica el que han vist i, fins i tot, endur-se a casa una creació pròpia o bé adquirir una peça de ceràmica artesanal.
Cada edició intenta superar l’anterior, perquè es pretén que siga una festa molt participativa, representativa del caràcter artesà de la nostra localitat, i que ens ajude a promocionar la nostra artesania local.
Es poden veure diverses tècniques ceràmiques i participar-hi, com ara tornejament a l’aire simple o doble, vímet, pintura, flors i figures modelades per pressió, raku, modelatge amb planxes o amb xurro, decoració amb corda seca, sobrecoberta i sotacoberta, filigrana, trencadís, relleus amb argila, escultura, etc.; demostracions i tallers didàctics, on es fan diferents exhibicions de tècniques ceràmiques; i també tallers demostratius tant per a xiquets com per a adults.
I, per descomptat, s’hi pot adquirir ceràmica dels diferents ceramistes i artistes que també exposen.
A la mateixa av. de Blasco Ibáñez participen tots els aficionats i amants de la cuina, sense que importe l’edat. L’objectiu principal és reivindicar l’ús del morter de ceràmica, i amb aquest fer un allioli.
El millor allioli és premiat per un Jurat.
En aquest concurs participen tots els escolars de Manises entre 1r i 6é de Primària. Els escolars han de fer un dibuix basat en la Festa i/o la Cavalcada de la Ceràmica. L’objectiu del concurs és que els escolars coneguen les seues tradicions.
Tots els dibuixos fets pels escolars s’exposen a la sala d’exposicions temporals del MUMAF.
Aquest concurs l’organitza l’empresa de pastes ceràmiques local Vicente Díez SL i té per objectiu donar visibilitat al torn ceràmic i acostar la ceràmica als visitants.
El concurs disposa de 2 categories: Amateur i Professional, perquè així hi puga participar un nombre més gran de concursants.
La prova consisteix a elaborar un cilindre de la màxima alçada possible i, com a mínim, de 15 cm de diàmetre en un temps de 10 minuts. Per a fer-ho, cada participant disposa de 6 kg de fang.
Una de les activitats que més bona acollida té entre el públic, tant aficionat com professional, és aquesta exposició, ja que ofereix una gran mostra de ceràmica artesanal en la qual es combinen a la perfecció diferents autors, estils i tècniques.
Aquesta activitat té com a objectiu guardonar i recompensar la trajectòria d’una vida sencera dedicada a la ceràmica i el treball desinteressat que fan els artesans que ajuden a organitzar la Festa de la Ceràmica i que hi participen.
Aquesta activitat té lloc des de 2012.
El Passaport de la Ceràmica té per objectiu incentivar la visita als recursos culturals locals, l’adquisició d’artesania ceràmica i la participació en la resta d’activitats.
Els visitants han d’obtindre un total de 4 segells que s’obtenen en botigues de ceràmica dels recursos que visiten o en activitats fetes durant la festa.
Els participants entren en un sorteig de premis oferits per empreses locals.
Aquest esdeveniment tracta de promocionar, mitjançant les xarxes socials i especialment a Instagram, els esdeveniments més importants vinculats a la Festa de la Ceràmica, Hola Ceràmica i les jornades de portes obertes dels tallers.
La manera de participar-hi és molt fàcil: els participants només han de fer una foto durant la celebració de les activitats, pujar-la a Instagram i compartir-la en les xarxes socials (com Facebook i Twitter). Les més votades en les xarxes socials de cada esdeveniment seran premiades.
Els premis els ofereixen les empreses locals.